Apple har varit ett av de största globala företagen i flera år. Det finns faktiskt en god chans att du läser den här texten på en iPhone, iPad, Apple Watch eller macOS laptop.
Eftersom Apple-produkter, Steve Jobs-dokumentärer och Apple-annonser finns överallt, kanske du tror att du känner Apple utan och innan, men du har förmodligen fel. När allt kommer omkring har ett så massivt och känt företag som Apple en historisk historia, full av fakta som vi gissar att du aldrig har hört.
Låt oss ta en titt på några av de mest överraskande och minst kända fakta om Apple.
När du tänker på Apples omedelbara anställda och tredjepartsleverantörer, tillverkare och apputvecklare, är företaget ansvarigt för att direkt skapa eller bidra till mer än 2 miljoner jobb.
Med ett börsvärde på 2,48 biljoner dollar är Apple mer värt än nästan alla ekonomier i världen utifrån BNP. År 2022 hade bara fyra länder ekonomier större än Apple: USA, Kina, Tyskland och Japan.
Varje dag drar Apple in cirka 151 miljarder dollar i vinst. Det går ner till $1 752 per sekund – en högre vinst per sekund än något annat globalt företag, inklusive Microsoft, Alphabet (Googles moderbolag), Facebook, Bank of America, Amazon och Walmart.
Apple lanserade iPhone 2007. Även om företaget har diversifierat sina produkter och tjänster under de 15 åren sedan dess, utgör iPhone-försäljningen fortfarande 52 % av dess intäkter.
Hittills i sin historia har Apple sålt mer än 2 miljarder iPhones över hela världen. Förutom en liten nedgång under covid-19-krisen visar försäljningen inga tecken på att stanna.
Apples ursprungliga logotyp var mycket klumpigare än dess nuvarande strömlinjeformade, lättidentifierade äpple.
Till en början var företagets planerade logotyp en bild av vetenskapsmannen Isaac Newton under det ökända äppelträdet som ledde till hans upptäckt av gravitationen, komplett med ett citat om Newton från den brittiske poeten William Wordsworth.
Det är rättvist att säga att en så besvärlig logotyp inte skulle ha gjort lika mycket för varumärkesigenkänning som logotypen företaget (tack och lov) gick med istället.