Välj rätt företag när du ska sälja dina fakturor

Om du inte vill vänta på att få dina pengar tills dina fakturor har förfallit och inte vill behöva jaga kunderna om de inte betalar fakturan i tid eller kanske inte betalar fakturan alls utan påtryckning så kan du sälja dina fakturor till ett factoringbolag. Det vanliga är då att du får betalt i samband med att fakturan ställs ut och bolaget tar en liten andel av fakturabeloppet för att utföra jobbet med att driva in fakturan och ligga ute med pengarna.

Men det är klokt att inte välja första bästa factoringbolag som ringer och erbjuder sina tjänster. Dels kan villkoren variera ganska mycket mellan olika bolag och dels kan det t.o.m. finnas oseriösa aktörer även inom denna bransch. Pengar lockar som sagt till sig en del oseriösa aktörer.

Det kan också skilja mycket på mängden tjänster som företag erbjuder. En del har t.o.m. en helhetslösning där man även erbjuder t.ex. betalningslösningar vid webbhandel, redovisningstjänster osv. osv.

Så fundera över vilka delar du behöver hjälp med. Om det är flera delar av betalningsflödet kan det definitivt löna sig att samla alla tjänster hos en och samma aktör, eftersom de hänger ihop med varandra.

Titta också på de olika företagens villkor. Även det finstilta. Det kan finnas vissa villkor att en del företag inte betalar för alla fakturor, eller att du själv måste göra en kreditkontroll för att kunna sälja fakturorna.

Det går också att förhandla kring priserna och företagets andel, t.ex. om du kan visa på en kundkrets med hög betalningsförmåga sedan tidigare.

15 Dec 2016