Vad använder du för olja?

Använd rengörande olja vid oljebyte

De allra flesta av oss väljer att lämna in bilen för service där oljebyte ingår. De byter alla filter, och även oljan i bilen. Men vad använder de för olja? Ofta är det ett märke som rekommenderas av biltillverkaren och då är det inga bekymmer, men ibland kan de välja ett billigt märke som inte är bra för din bil. Vad kan du göra för att få kontroll över vilken olja som används?

  • Våga fråga - Ställ frågan till serviceverkstaden. De ska kunna svara exakt vilken olja de väljer och varför. Kan de inte det så byt verkstad. 
  • Köp egen olja - Det är helt OK att ha med sig sin egen olja till verkstaden. De använder den du vill ha och du vet exakt vilken olja som finns i bilen. 

Saker att tänka på vid köp av olja

En gammal bil klarar sig bra med i stort sett vilken olja som helst, medan en nyare bil behöver högre kvalitet. Särskilt bilar med E85 bränsle där etanolet går hårt åt motoroljan. Men det betyder inte att man ska negligera en gammal bil. Detta ska du ha med dig när du ska byta olja:

  • Använd bra rengöring för att få bort gamla oljerester, slam och avlagringar. 
  • Snåla inte med filter! Byt även dem varje gång du byter olja. 
  • Glöm inte uppsamlingskärl. Olja ska återvinnas och du kan lämna in det på din lokala renhållningsstation. Du kan använda en gammal dunk som du skär ett hål i sidan och sedan häller du över det i en annan dunk. 
24 Jul 2019