Hur blir man chef?

Det fanns en tid då man kunde avancera från att vara springpojke i ett företag till att till sist axla rollen som VD. Idag fungerar det inte riktigt på det viset utan det krävs också vissa akademiska förutsättningar för att vara med och slåss om de chefsbefattningar som utlyses. Här kikar vi lite närmare på hur man kan gå tillväga om man vill bli chef och jobba med betydligt större ansvar än många andra. 

Starta eget

Den enklaste vägen att bli chef är att starta ett eget företag. Då krävs det ingen formell utbildning utan bara ett aktiekapital (om man väljer aktiebolag som bolagsform) eller en vilja att driva ett företag med anställda (och då tänker vi på handelsbolag eller enskild firma). De allra flesta som startar eget och anställer väljer AB som bolagsform. 

Gå rätt utbildning

Vill du få större chanser vid chefsrekrytering där du blir anställd så gäller det att gå rätt utbildningar. Ekonomi, personalhantering, psykologi och även projektledning är alla saker som är meriterande. Det finns även uttalade chefsutbildningar man kan anmäla sig till. 

Många chefer idag har gått helt vanliga program på gymnasiet, det finns de som gått handelsprogrammet men även de som utbildat sig till elektriker. Det är högskoleutbildningar och även andra typer av utbildningar som ger bättre förutsättningar. 

Betyder det att man inte kan bli chef utan utbildning? Inte alls! Alla chefsbefattningar handlar mest om personlighet och vad man uträttat i tidigare befattningar. Så det GÅR fortfarande att jobba sig upp - även om det idag är lite svårare. 

4 Aug 2021