Att starta nytt företag kan kännas som att gå på lina

Många av de som startat ett helt nytt företag kan berätta om att det är det bästa de gjort - och samtidigt bland det läskigaste de gjort! Som en egenföretagare sade. "Jag vågade släppa sargen till slut och jag ångrar det inte ett ögonblick, men fy sjutton vad rädd jag var!" 

Hur kan man då göra för att våga ta det steget? För att få vandringen på den styva linan till att bli ett äventyr istället för något som skrämmer livet ur dig? Jag har några tips:

  • Skaffa en mentor: Be någon du känner som redan idag har ett företag att vara din mentor. Du kan få stöd, råd och hjälp på vägen. 
  • Rätt lokaler: Om ditt nya företag ska få rätt profil och utstrålning är ett bra kontor A och O. Vänd dig till en bra fastighetsmäklare som kan hjälpa dig hitta rätt lokaler. 
  • Våga växa: Men inte för fort! Det finns gott om företag som vuxit ur sina ekonomiska förutsättningar och inte klarat upp det. Resultatet blir konkurs, fast man har hur mycket jobb som helst. En katastrofal paradox som drabbat många svenska företag under åren. 
  • Ha koll på ekonomin: Har du stenkoll på ekonomin så kan du växa obehindrat. Be om en checkkredit för att ha möjlighet att använda en buffert istället för att ta dyra lån eller sälja fakturor. 

Mitt sista tips handlar inte om att få god hjälp av fastighetsförmedlare och modern checkkredit utan om hur du jobbar, utan varför. När det känns tungt och motigt, tänk då på det ögonblick när du fattade beslutet att bli din egen chef. Det kommer att hjälpa dig lyfta huvudet igen. 

8 Mar 2020